Πέμπτη, Ιανουαρίου 31, 2008

η ξυρισμενη


Ένα από τα μεγαλυτερα ψεματα της εποχης μας το γεννησε και το συντηρει η αντιπολεμικη ρητορεια , ότι οι αμαχοι είναι τα αθωα θυματα των πολεμων.
Σιγουρα οι αμαχοι είναι θυματα αλλα δεν είναι αθωοι. Όταν βρισκουν την ευκαιρια είναι ικανοι για αποτροπαια εγκληματα. Πιο αποτροπαια από εκεινα των στρατιωτων. Γιατι τα διαπραττουν εκ του ασφαλους και γιαυτο ακομη πιο αδιστακτα.και γιατι διεκδικουν με καταπιεσμενη βουλιμια το μεριδιο τους από το φορο αιματος και πονου , που πληρωνουν οι αλλοι σε ένα πολεμο.
Στις 18 αυγουστου 1944 ο φωτορεπορτερ robert capa αποθανατισε αυτή τη σκηνη στη γαλλικη πολη charters , που μολις ειχαν απελευθερωσει οι συμμαχοι. Η κουρεμενη γυναικα που διαπομπευεται από το πληθος εκανε το μωρο που κραταει στην αγκαλια της με ένα γερμανο, δηλαδη μ’ενα κατακτητη. Αυτή είναι η τιμωρια της ή μαλλον η πρωτη από τις τιμωριες που θα υποστει και που θα διαρκεσουν ισως οσο η υπολοιπη ζωη της .

Ξερουμε ότι τετοιοι δημοσιοι εξευτελισμοι γυναικων εγιναν σε πολλες χωρες που μολις ειχαν απαλαγει από τη γερμανικη κατοχη . και στην ελλαδα επισης. Οι γυναικες που διαπομπευονταν δεν ηταν συνεργατιδες των γερμανων . απλως (αν και στη πραγματικοτητα δεν ηταν καθολου απλο)ειχαν ερωτικες σχεσεις με γερμανους στρατιωτες, που αλωστε δεν ξερουμε τι γνωμη ειχαν για τον χιτλερ και τον πολεμο.αυτο όμως , δεν θεωρηθηκε ελαφρυντικο. Σε ένα πολεμο οι πραξεις των ανθρωπων χανουν την ατομικη σημασια τους κι ερμηνευονται μονο συμβολικα. Ο ερωτας για ένα στρατιωτη του εχθρου σημαινει συμφιλιωση με τον εχθρο, δηλαδη προδοσια . ακομη και σημερα , είναι πολύ πιθανο ότι πολλοι θα δουν αυτή τη φωτογραφια χωρις καμια συμπαθεια για την γυναικα που διαπομπευεται , κρινοντας την τιμωρια της δικαιη , εφοσον δικαιος ηταν και ο αντιφασιστικος αγωνας. Γιατι δεν αληθευει καθολου ότι ο ερωτας ανικαται μαχαν . ισα ισα , στη μαχη με την ιδεολογικη νομιμοφροσυνη βγαινει παντα νικημενος στη συνειδηση των περισσοτερων ανθρωπων.
Δυο πραγματα μας κανουν ξεχωριστη εντυπωση στη φωτογραφια . το ένα είναι ο πραγματικα παλαικος χαρακτηρας της διαπομπευσης , συμμετεχουν ως και μικρα παιδια . το άλλο ακομη εντυπωσιακοτερο είναι η γιορταστικη ατμοσφαιρα της σκηνης , θα νομιζε κανεις ότι προκειται για λαικο πανηγυρι και όχι για ξεσπασμα της οργης του πληθους. Τα προσωπα ανδρων και γυναικων , πολιτων και ανταρτων, μεγαλων και μικρων δεν αντανακλουν μισος ή αγανακτηση , αλλα χαρα .ειναι ένα γελαστο πληθος , ένα πληθος που διασκεδαζει με την καρδια του . και με τι διασκεδαζει? Όχι με ένα ως χτες αγερωχο και σημερα ταπεινωμενο τυρανο , αλλα με μια ασημη , ανημπορη γυναικαπου σφιγγει στην αγκαλια της ένα μωρο. Οσοι βρισκουν αυτή τη διασκεδαση διεστραμενη δεν ξερουν τιποτε για την ανθρωπινη φυση. Η μαζα δεν συμπονει τον ανημπορο κα;ι τον δυστυχη απεναντιας τον μισει και επιζητει την εξοντωση του. Ο πολεμος της προσφερει αφθονες δικαιολογιες που νομιμοποιουν αυτή την επιθυμια της και αφθονες ευκαιριες να την πραγματοποισει.





Υπαρχει μια ακομη γνωστοτερη φωτογραφια από τον β παγκοσμιο πολεμο. Δειχει ένα γερμανο στρατιωτη να πυροβολει σχεδον εξ επαφης μια άλλη μανα που κι αυτή σφιγγει στην αγκαλια της το μωρο της . είναι μια ανατριχιαστηκη σκηνη , όπως συμφωνουν ολοι. Στη παρουσα όμως φωτογραφια , το πληθος εκτελει την ανυπερασπιστη μανα με τη χλευη. Οι δυο σκηνες είναι απολυτως ταυτοσημες. Αλλα η δευτερη δεν προκαλει σε ολους αισθηματα αποτροπιασμου. Όχι επειδη το γελιο δεν σκοτωνει – ξερουμε καλα ποσο θανατηφορο μπορει να είναι , αλλα σαυτη τη περιπτωση η εκτελεση είναι νομιμοποιημενη. Μεσα στο ανωνυμο πληθος , για το οποιο η ιστορια θα γραψει ότι αδικηθηκε , υπεφερε , αντισταθηκε και νικησε , οι περισσοτεροι ανδρες και γυναικες που το αποτελουν μπορουν να κρυψουν την ατομικη λυποψυχια τους , τον τομαρισμο τους, τον δικο τους , πολύ δειλο συμβιβασμο με τον εχθρο,και αν απενοχοποιηθουν, να εξαγνιστουν , εκμηδενιζοντας τον ξεμοναχιασμενο, εκθετο ομοιο τους.

Ας παρατηρησουμε καλυτερα το γελιο του πληθους στη φωτογραφια. Δεν γελουν ολοι με τον ιδιο τροπο. Το γελιο των γυναικων είναι πιο εκδηλο, πιο επιθετικο, θα ελεγε κανεις ότι οι γυναικες προσπαθουν να τονισουν οσο μπορουν περισσοτερο τη διαφορα τους από την ομοφυλη τους που διαπομπευεται, σαν να αισθανονται ότι δινουν εξετασεις σεξουαλικου πατριωτισμου. Οι ανδρες αντιθετα, με εξαιρεση τον ενστολο στη δεξια ακρη της φωτογραφιας , χαμογελουν αδιορατα και από καποια αποσταση , η ικανοποιηση δεν κρυβεται στα προσωπα τους αλλα είναι περισσοτερο εσωτερικη, υπογεια, και οι τεντωμενοι λαιμοι προδιδουν μια διεγερση αλλου ειδους.τα δυο παιδια τελος, τα δυο μικρα κοριτσια , χαμογελουν ενοχα και φοβισμενα, σαν να νοιωθουν ότι από στιγμη σε στιγμη καποιος μεγαλος μπορει να τα χαστουκισει γι’αυτο που κανουν.

Η αντιδραση ολων, και πιο πολύ των παιδιων , είναι αποκαλυπτικη. Γιατι το θεαμα είναι στην κυριολεξια ασεμνο, μια πραξη επιδεικτικης ασελγειας πανω σε κατι που οι ανθρωποι εχουν μαθει να σεβονται και να φυλαγουν. Το στιγμα της πορνης για την γυναικα που ερωτευτηκε λαθος ανδρα , ο συμβολικος ευνουχισμος της με το κουρεμα , η δημοσια περιφορα της ακρωτηριασμενης γυναικειας φυσης και προπαντος ο χλευασμος της ιδιας της μητροτητας, καθως και η γυναικα που διασυρεται , εχει στραμμενη , ακομη και τη στιγμη της εσχατης ταπεινωσης της, ολη την προσοχη και τη φροντιδα στο μωρο της . όλα αυτά ποτιζουν τη κατακραυγη του πληθους με το στηγμα της λαγνειας . οι εμπνευστες της ασεμνης παραστασης είναι επισης πρωταγωνιστες και θεατες της. Βεβηλωνουν ότι οι ιδιοι ευλαβουνται , γαυριαζονται με ότι οι ιδιοι εχουν ανακυρηξει σε ταμπου . ο πολεμος είναι η πιο ακραια μορφη πορνογραφιας.

Μεσα στη γελαστη αναισθησια που πλημυριζει τη σκηνη, το κουρεμενο κεφαλι της αποσυναγωγηςπου σκυβει πανω από το επισης αποβλητο μωρο της με μια εκφραση καρτερικης αφωσιωσης , που η στερεοτυπια της θα μας ενοχλουσε σε άλλες περιστασεις , γινεται σανιδα σωτηριας για τον πανικοβλητο ανθρωπισμο. Είναι μεγαλη δοκιμασια για την συνειδηση, όταν σε ένα πολεμο την τιμη του ανθρωπου σωζει ο εχθρος ή ο ατιμασμενος . αλλα τετοιους σκληρους τροπους διαλεγει η ιστορια για να γιατρεψει αυτους που την νομιζουν συμμαχο τους.


ο μαμελουκος

Ξεπεζεψε από τ’αλογο καρφωσε στο χωμα το κονταρι με το κοκκινο λαβαρο της πιστης του προφητη, και κατευθυνθηκε στον τραυματισμενο από τη συγκρουση φυλακα του ναου. Γονατισε πανω στο στηθος του , εβγαλε την περικεφαλαια του ιπποτη και ετοιμαστηκε να του παρει το κεφαλι. Ο ναιτης τον εφτυσε στο προσωπο και τοτε αυτος σηκωθηκε.

Σκουπισε με τη παλαμη του τα σαλια και τα αιματα που ειχαν γεμισει το προσωπο του , κοιταξε μακρια τον ουρανο και μετα γρηγορα ξαναπηρε το λαβαρο και ριχτηκε στη μαχη.

Τωρα βρισκονταν γονατιστος μπροστα στον πελεκυ του θεου, στη μαστιγα των σταυροφορων ,τον Μεγα Σαλαντιν για να απολογηθει για την πραξη του.

Σκοτωνω ολους τους εχθρους της πιστης μου, δεν σκοτωνω όμως από μισος ή οργη ή εκδικηση θελω να ειμαι καθαρος, η ψυχη μου να μην είναι μαυρη όταν θα συναντησω τον θεο ειπε

Και ο Μεγας Σαλαντιν του ειπε , η εντολη μου είναι ότι σε κανενα φυλακα του ναου που φερει το σταυρο δε χαριζεται η ζωη αλλιως χανει τη δικη του, δεν φοβηθηκες να την παρακουσεις?

Ο μαμελουκος τον κοιταξε και του ειπε

Μεγα Σαλαντιν ουτε ο φοβος καθοριζει τις επιλογες μου

Τετάρτη, Ιανουαρίου 30, 2008

ατακες






Εχω ακουσει διαφορα να μου λενε και νομιζω ότι μερικα θα ηταν ωραια να ακουστουν , γιατι μου κανουν κατι σαν ατακες

Εισαι ψυχρος

Εισαι κυνικος

δεν με καταλαβες ποτε

δεν θέλω να σε γνωρίσω

Διοχετευεις τη σκεψη σου γυρω από ανουσια πραγματα

Ανθρωπος που δε διαβαζει ποιηση και δε χορευει ουτε μπορει να καταλαβει ουτε μπορει να εκφρασει συναισθηματα

Η ζωη είναι ένα ταξιδι μια αναζητηση ,δεν ξερω αν θα βρεις αυτό που ψαχνεις αλλα το σιγουρο είναι μεχρι να φτασω στο τερμα εγω θα εχω βρει αυτό που αναζητω χωρις να ειμαστε μαζι

Κριμα που δεν εχω συγκρατησει και αλλα , θα εφτιαχνα ωραιο ποστ , θα μου πεις αυτά ηταν τα καλυτερα ή τα χειροτερα , δεν ξερω όμως πώς να τα ταξινομησω και σιγουρα είναι από αυτά που θα θυμαμαι.
Αν με ρωτησεις όμως αν θα προτιμουσα να μην ειχαν ειπωθει θα σου ελεγα ότι η σιωπη είναι χειροτερη, και ακομη χειροτερο να μην αναφερονταν σε μενα

Παρασκευή, Ιανουαρίου 25, 2008

παιγνιδια



Ξυπνησαμε κατά τις δυο θα παμε με τα παιδια για μπιλιαρδο στο νεο, αμερικανικο βεβαια το γαλλικο είναι μπας κλας για τη περιοχη μας. Το απογευμα θα ακολουθησουμε το κλασσικο μας προγραμμα , μποουλιγκ στο εμπορικο, φαγητο στο κουκλακι , και το βραδι που θαχει αυτό-κινηση εχουμε κανονισει με τον ηλια Τ. το βουνο στην πορτα να μας ανοιξει την πισω και να παμε στο τραπεζι μας .
Αυριο το απογευμα αμα δεν εχουμε τι να κανουμε λεμε να συνεχισουμε εκεινο το παιγνιδι ρολων που δε λεμε να το τελειωσουμε απο τοτε που ειμαστε στο λυκειο , εχουμε μεινει στη συναντηση με τη μεδουσα σκεφτομαι η λυση στο κοιταγμα της να είναι ο καθρεφτης

Τα βαριεμαι τα σαββατοκυριακα στο ψυχικο του 90

Δευτέρα, Ιανουαρίου 21, 2008

Queen



Είναι το δευτερο τραγουδι των Queen που παιζει σε ποστ μου.
Μου αρεσει αυτό το συγκροτημα ,
Μου αρεσουν τα τραγουδια τους.
μπορει καποιος ευκολα να καταλαβει γιατι?

Τετάρτη, Ιανουαρίου 16, 2008

ο εβδομος

Ο χοκ α ντου ,πρωτος καμηλοαρμεχτης από τις 17 σκηνες της ερημιας
του σουρβαν , φιλησε το κατω κατω σκαλοπατι του θρονου
του κατακτητη του.
Τα δωρα του , μεταξια , χαλια , αλογα ,αστερια, και υπηρετες ηταν όπως το συνηθιζαν στις φυλες της ερημου από εφτα κομματια το καθενα , ενας παρατηρητης όμως θα προσεχε ότι υπηρχαν μονο εξι υπηρετες.

Ο εβδομος ειμαι εγω , δηλωσε ο χοκ α ντου
και η κολακεια του αξιωθηκε το χαμογελο
της οργης του ουρανου ,
της ομορφης βασιλισσας του σαβα

Σάββατο, Ιανουαρίου 12, 2008

παγος







Ξερεις κατι , ελειψες πολύ καιρο , ΜΟΥ ελειψες , αλλα αυτό που ειχες να πεις μετα από τοσο καιρο είναι ότι ειμαι από παγο ενώ εγω ελειωνα στην κολαση μου.
Βλεπεις μονο τα λαθη τα δικα μου , φοβασαι όμως να μιλησεις για σενα , εσυ κρατας το κλειδι και δεν μπορεις να το χειριστεις.
Λοιπον θα βαλεις παλι τη πρωταγωνιστρια αυτή που φοραει τον αδιαπεραστο μανδια της μοναξιας να χτυπησει
με το κοφτερο σπαθι της κυνικοτητας?
Θα το στριψεις το σπαθι μες στην πληγη?
Δεν μπορεις να με εμπιστευθεις , αν μπορουσα να ζεστανω την καρδια σου από σενα εξαρταται, δεν μπορεις να κατηγορεις εμενα , πρεπει να ξερεις υποφερω και γω περισσοτερο, αν σε χασω και η δικη μου καρδια θα πληγωθει
Είναι ευκολο να με κατηγορησεις , θα τους είναι ευχαριστο να με καταδικασουν ,δεν με νοιαζει, δεν μπορουν να με κανουν να πονεσω περισσοτερο, εγω δεν μπορω να σε προσπερασω για σενα μπορει να είναι ευκολο, εγω δεν μπορω να σε μισησω αμα θες προσπαθησε πιο πολύ δεν θα τα καταφερεις, αγνοησε με εσυ εγω δεν προκειται να το κανω, το τραγουδι λεει η αγαπη εναι σαν το πουλι και χρειαζεται να πεταξει δεν μπορεις να την φυλακισεις αλλα αμα θες πεταξε την εσυ. Πες εσυ ότι δεν νοιωθεις τιποτα , εγω δεν θα στο πω.
Πολλες φορες αναρωτηθηκα τι θα ηταν καλυτερα , εγω δεν ξερω , δεν ξερω τι να κρατησω και τι να πεταξω. μια άλλη μιλουσε σε καποιον άλλο και μπορει να είναι αληθεια . στο βιντεακι του τραγουδιου η μια γινεται πολλες αλλα εγω σκεφτομαι μονο μια

Εγω σε σκεφτομαι συνεχεια

Παρασκευή, Ιανουαρίου 11, 2008

ριεν






Ριεν , ριεν επαναλαμβανε η καθηγητρια κάθε φορα που εβλεπε ένα γραπτο από το διαγωνισμα του τριμηνου. Ριεν

Όταν ξεκινησαμε γαλλικα στο γυμνασιο η καθηγητρια νομιζε ότι θα μας μαθενε ξενη γλωσσα , θυμαμαι ακομη πως ξεκινουσε το πρωτο κειμενο στα γαλλικα που καναμε
‘άλο σε φιλιπ λεντου’ ‘ουι σε μουα’ ,όμως δεν καταφερε και πολλα .στην δευτερα η καινουρια που ηρθε διαπιστωσε ότι δεν ξεραμε και πολλα και μας ξεκινησε παλι από την αλφα βητα , το ιδιο επαναληφθηκε και στην τριτη. Στο λυκειο η καθηγητρια που ηρθε(κάθε φορα ειχαμε και αλλη , το μονο κοινο που ειχαν ηταν ότι ηταν πρωτοδιοριζομενες , ωραιες ,με ωραιο ντυσιμο) μας ειπε ότι επρεπε να εχουμε προχωρησει περισσοτερο και το επιπεδο μας είναι χαμηλο. Στην δευτερα η καθηγητρια που ηρθε ηθελε πολύ να μας μαθει γαλλικα, μας ειπε ότι θα ηταν χρησιμο στις εποχες που ερχονταν να ξερουμε μια ξενη γλωσσα. Όμως αφου δεν μπορουσε να αναπληρωσει τοσα χαμενα χρονια που ειχαν περασει ειπε να μας μαθει τα βασικα .μπορει λεει να γνωριζαμε και καμια τουριστρια να μην ξερουμε να συνενοηθουμε? Εμεις γελουσαμε γιατι τουριστες δεν περνουσαν ουτε κατά λαθος και αν συναντουσαμε κανεναν το μονο χρησιμο θα ηταν να του δειξουμε τον σωστο δρομο.
Μας ειπε ότι ειχε παει γαλλια και ηταν πολύ ωραια μας μιλησε για μουσεια , για αεροδρομια , για εκκλησιες , για εφημεριδες μας εδειξε εισητηρια, αποκοματα ,φωτογραφιες και μας εδωσε μερικες λεξεις εξηγωντας μας την σημασια τους
Οζορντουι , τουζουρ, ζε μαπελε, σιλ βου πλε , ζε βουντρε, ζετεμ , αμουρ, μπλοντ, νοτρ νταμ, φιγγαρο, λε μοντ, τε ζε βε, ορλι, σαρλ ντε γκωλ, ουμπλιε, σαβουαρ βιβρ, παπιγιον

Μας ειπε ότι θα μας ηταν χρησιμο να ξερουμε μερικες λεξεις και να τις χρησιμοποιουμε γιατι σε πολλα κοριτσια αρεσει η γαλλικη γλωσσα , καποιος ειπε ότι και μεις χρησιμοποιουμε γαλλικες λεξεις στη καθημερινη μας ζωη αλλα καμια κοπελλα δεν συγκινειται από αυτές .

Αληθεια λεει αυτή , για πειτε μου μερικες

Βολαν , ντεμπραγιαζ, πορτ μπαγκαζ, ανσανσερ, κομπρεσερ, φολτερ , ρακορ, κομπλερ, μοτερ, τρακτερ, μαχαιρ

Άλλη μια καθηγητρια χαμογελουσε , ηταν φανερο αυτοι οι αγροικοι που καθονταν στα θρανια δεν θα μαθαιναν ποτε

Προσεξτε μην μετανοιωσετε ειπε

Πέμπτη, Ιανουαρίου 10, 2008

αλκυονη


Η αλκυονη ηταν κορη του αιολου,η οποια όταν εμαθε ότι ο αγαπημενος της πνιγηκε βουτηξε στη θαλασσα να πνιγει και ο διας που την λυπηθηκε την μεταμορφωσε σε πουλι.

Είναι το μοναδικο πουλι που γενναει το χειμωνα και κοντα στη θαλασσα γιαυτο ο πατερας της με την αδεια του δια, αυτή την εποχη σταματαει τους ανεμους για να μην παρουν τα κυματα τα αυγα της .

Ετσι μεσα στην καρδια του χειμωνα ερχονται για χαρη της αυτές οι ευχαριστες πιο ζεστες μερες του χειμωνα που ονομαστηκαν
αλκυονιδες μερες

Τετάρτη, Ιανουαρίου 09, 2008

ηθων



ο χειροτερος εφιαλτης μου θα ηταν να μυριζουν τα ρουχα μου φετα
για να μου φυγει αυτη η ιδεα απο το μυαλο
το γεμισα με εικονες απο μαιαμι

Τρίτη, Ιανουαρίου 08, 2008

η μαυρη γαζελα

Εβαλα λίγο από το αισθησιακο αγαπημενο μου μαυρο για να μου φτιαξει λιγο την διαθεση.

Εχασα το ποδηλατο μου. Ενταξει θα πεις να χασεις τα κλειδια , το πορτοφολι , αλλα ένα ολοκληρο ποδηλατο? Ποιο ευκολα χανεις ένα λεοφορειο παρα ένα ποδηλατο.
Για την ακριβεια το ξεχασα καπου, πηγα με ποδηλατο και εφυγα με τα ποδια.
Καλος εισαι θα πεις , πως γινεται αυτό? Αμα σου πω δεν ξερω, θα το πιστεψεις?
Πηγα μετα από δυο μερες ( το χρειαστηκα και ειδα ότι ελειπε) αλλα καποιος φαινεται το πηρε. Χαθηκε και το φιλοτιμο , ενταξει να κλεψεις τραπεζα αλλα ποδηλατο?
Ενταξει το σφαλμα ηταν δικο μου , δεν ξερω πως εξηγειται επιστημονικα , δεν τολμω να ρωτησω φοβαμαι.

Σκεψου να μου πουν αλτσχαιμερ
Ωραια ξεκινησε η νεα χρονια

Από το να ακουω λοιπον επιστημονικες διαγνωσεις
Ασε να ακουω τη μαυρη γαζελα πισω από τη μασκα της

Σάββατο, Ιανουαρίου 05, 2008

το κιρκινεζι

I’m looking for the face
I had

before the world
was made

Παρασκευή, Ιανουαρίου 04, 2008

η σπειρα

eadem mutata resurgo

Πέμπτη, Ιανουαρίου 03, 2008

2 00 8

2 00 8
ευχομαι
καλη χρονια
με υγεια
2 00 8

2007

2 00 7
αυτη η χρονια ειναι για μενα
πολυ σημαντικη
αμφιβαλω αν υπαρχει καποιος
που θα μπορουσε να εκτιμησει
την αξια της
2 00 7