Δευτέρα, Μαρτίου 03, 2008

τετελεσται


δεν ειναι του χαρακτηρος μου να αρνηθω προσκληση σε παιγνιδι,
οποτε ακολουθω τους κανονες και να τι εχουμε

1. Πιάσε το βιβλίο που βρίσκεται πιο κοντά σε σένα.
ειναι το τετελεσται του δημοσθενη κουρτοβικ, ενα βιβλιο δεκαετιας το οποιο ειχε ξεχαστει πανω στο γραφειο απο το κειμενο που ειχα αναρτησει στο ποστ ξυρισμενη.
μεσα σε αυτο το βιβλιο σχολιαζει φωτογραφιες που εγιναν γνωστες στον αιωνα που εφυγε και πολλες απο αυτες εχουμε δει σε ποστερ

2. Άνοιξε το βιβλίο στη σελίδα 123 (αν το βιβλίο διαθέτει λιγότερες από 123 σελίδες, άφησέ το και πήγαινε στο επόμενο κοντινότερο).
ευτυχως εχει 123 σελιδες γιατι μετα ολα θα ηταν στην ιδια στην ιδια αποσταση και θα επρεπε να διαλεξω, και οταν εχω πολλες επιλογες εγω μπερδευομαι
3. Βρες την πέμπτη περίοδο (=από τελεία σε τελεία, αν θυμάσαι) της σελίδας.
ευτυχως εξηγει τι ειναι περιοδο γιατι αλλιως θα το θεωρουσα ενα ακομη
προβλημα χωρις λυση
4. Ανάρτησε τις επόμενες τρεις περιόδους (δηλ. την έκτη, την έβδομη και την όγδοη).
ο τυπος γραφει χειροτερα απο μενα , βαζει τελεια οποτε το θυμαται,
διαβασε τωρα την εκτη , εβδομη και ογδοη περιοδο.
δεν ειναι τυχαιο, φυσικα, οτι η μεταπολεμικη εποχη εγκαινιαζεται με δυο φιλια που εγιναν θρυλικα και στολισαν ως ποστερ, τους τοιχους εκατομμυριων ανθρωπων ' επειτα απο ενα πολεμο που εδειξε σε ολους ποσο ευκολα η ανθρωπινη σαρκα μετατρεπεται σε αμορφη κρεατινη μαζα , η απελευθερωση της σωματικης εκφρασης εγινε αιτημα των τριων δεκαετιων που ακολουθησαν. Με μια εννοια, δεν ειναι τυχαιο ουτε το οτι και τα δυο φιλια διαδραματιζονται σε πλατεια ' περισσοτερο απο ποτε αλλοτε , ο ερωτας στη καινουρια εποχη θελει χωρο για να εκφραστει, θελει ν'απλωσει την ενεργεια του πολυ περα απο το ιδιωτικο συμπαν του ζευγαριου, να γινει η δυναμη που θα αλλαξει τον κοσμο.
ο οποιος χρειαζεται εξαπαντος αλλαγη, οπως μας δειχνει καθαρα η δευτερη , η πιθανως στημενη φωτογραφια ( που εστω και μονο γιαυτο το λογο θα επρεπε να την υποπτευθουμε ως σκηνοθετημενη).
παρολα αυτα θα μπω στον πειρασμο να γραψω κατι απο αυτα που λεει για την πρωτη φωτο,
ειναι ενας ναυτης και μια νοσοκομα που συναντηθηκαν τυχαια , αγνωστοι μεσα στο πληθος και φιληθηκαν πανω στον ενθουσιασμο γαι το τελος του πολεμου. δεν ξανασυναντηθηκαν ποτε πια. η νοσοκομα ειναι γνωστη απο καιρο. ζει ακομη , ειναι σημερα μια γριουλα γυρω στα 75 . κατα καιρους τη παρουσιαζονται διαφοροι ανδρες που ισχυριζονται οτι ηταν ο ναυτης της φωτογραφιας. αλλα αυτη ανακαλυπτει παντα την απατη, βαζοντας τους να απαντησουν στην ερωτηση τι της ειπε εκεινος ο ανδρας τη στιγμη του φιλιου. ολοι εδιναν λαθος απαντηση. ωσπου , τον αυγουστο που γραφω αυτες τις γραμμες και συμπληρωνεται μισος αιωνας απο εκεινη τη μερα , αποκαλυφθηκε και η ταυτοτητα του ναυτη. ζει κι εκεινος , ειναι συνταξιουχος αστυνομικος . αυτος απαντησε σωστα.
......................................................................
αλλα επειδη η φωτογραφια συμβαινει να ειναι αυθεντικη , βλεπω σ'αυτη κι ενα αλλο , ακομη πιο παρηγορο μηνυμα. στις τυχαιες και φευγαλεες συναντησεις , που μας προσφερει η νεα εποχη, ανακαλυπτουμε ξανα τον αυθορμητισμο, τη γνησιοτητα και τη νοηματικη μεστοτητα των χειρονομιων που στις καθημερινες , σταθερες σχεσεις μας χανονται συνηθως μεσα σε λογια ανυπαρκτης ή αλλοτριας σκοπιμοτητας.
αλλωστε , η σωστη απαντηση στο ερωτημα τι ειπε στη νοσοκομα ο ναυτης , η απαντηση που κανενας κατεργαρης δεν σκεφτηκε , ηταν:
τιποτα.

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Τρομερή ιδέα αυτό το βιβλίο! Και τα αποσπάσματα σκέτα ποιήματα. Απόλαυση να το διαβάζεις, έστω κι αποσπασματικά.
Για την σύγχρονη εποχή διατηρώ επιφυλάξεις. Δεν ξέρω αν προσφέρει ευκαιρίες και δυνατότητες, ειλικρινά.
Εκείνο το "τίποτα" συγκλονιστικό...

theorema

red&black είπε...

ειναι πραγματικα πολυ καλο, και σαν ιδεα αλλα ειναι φοβερα και τα κειμενα που συνοδευουν τις φωτογραφιες. και οι περισσοτερες φωτο ειναι γνωστες και εχουμε κανει και εμεις καποιες σκεψεις πανω σε αυτες, αλλα ο συγγραφεας εχει την τρομερη ικανοτητα να μπαινει στην ψυχη των πρωταγωνιστων της φωτογραφιας.

ειχα και εγω την απορια τι να της ειπε , αλλα αφου ηταν αυθορμητη σκηνη ηταν πολυ λογικο να μην εχει πει κατι.

με το τιποτα λοιπον εκλεισε ο σχολιασμος των δυο φωτογραφιων .

καποια στιγμη θα πρεπει να το διαβασεις αυτο το βιβλιο

Ανώνυμος είπε...

Ναι, θα το ήθελα. Κάποια στιγμή θα το πετύχω.

theorema

red&black είπε...

να το παραγειλεις αμα δεν μπορεις να το βρεις. δεν ηταν και καμια φοβερη επιτυχια, ουτε καν τοτε που πρωτοκυκλοφορησε , ποσο μαλλον μετα απο τοσα χρονια.

Ανώνυμος είπε...

Τις φωτός τις έχω δει, είναι κλασσικές πια. Για το βιβλίο δεν ήξερα, νά'σαι καλά που μου το είπες. Θα το ψάξω.

theorema

Ανώνυμος είπε...

Σου έστειλα μέηλ, για να με ρωτήσεις αυτό που ήθελες.

theorema